15 de setembre del 2010

Començant pel principi...

Farà cosa d'un mes en Salvador Macip va dedicar un apunt a parlar-nos de la importància que poden tenir les primeres línies d'un llibre (o un bloc) de cara a captar la atenció del lector. La idea se'm devia quedar per la rebotiga del magí i l'altre dia, tot remenant llibres, me'n vaig recordar i hi vaig començar a jugar. Amb la idea i amb els llibres. Total, que vaig fer el petit recull de  inicis de llibre que penjo aquí sota. Son llibres dels anomenats de "no ficció". El motiu d'aquesta acotació és doble: d'una banda el mateix Salvador ja es va encarregar de enllaçar-nos les 100 Best First Lines of Novels, de manera que, per aquesta banda, em quedava poc marge de maniobra. De l'altre, i vista la afició que pel gènere literari per antonomàsia s'observa a la majoria dels blocs del veïnat, vaig pensar que no estaria de més donar una oportunitat a aquesta mena de parents pobres de les llibreries que son els susdits llibres de "no ficció". De seguida em vaig adonar que l'experiment no és del tot traslladable: aquests llibres solen anar precedits d'una serie de pròlegs, introduccions i advertiments poc engrescadors. En aquests casos he optat per expurgar els prolegòmens i anar directament al gra.

Fet i fet, doncs, aquests son els inicis i aquests els llibres:

Hay ciento noventa y tres especies vivientes de simios y monos. Ciento noventa y dos de ellas están cubiertas de pelo. La excepción la constituye un mono desnudo que se ha puesto a sí mismo el nombre de Homo sapiens.
 "El mono desnudo" -Desmond Morris- 1967

"Están delante de mí, abriendo los ojos enormemente, y yo me veo de golpe en esa mirada de espanto: en su pavor. Desde hacía dos años, yo vivía sin rostro. No hay espejos en Buchenwald".
"La escritura o la vida" -Jorge Seprún- 1994


 Un fantasma ronda per Europa: el fantasma del comunisme.
"El Manifest comunista" -Karl Marx, FredericEngels- 1872

A les casernes Lenin de Barcelona, el dia abans de ingressar a la milícia, vaig veure un milicià italià dret, davant la taula dels oficials. Tenia un aspecte rude, jove, d'uns vint i cinc o vint i sis anys, amb el cabell groc vermellós i les espatlles poderoses.
"Homage to Catalonia" -George Orwell- 1938

1. El mon és tot el que és el cas.
 "Tractatus logico-philosophicus" -Ludwig Wittgenstein- 1921

Munich, l-IV-1910
Estimado señor Hesse:
Mi salud, de momento bastante quebrantada, es la culpable de que hasta ahora no haya podido agradecerle su amable carta del 24 de marzo, y lamento esta demora tanto más cuanto, en el presente caso, bien podía haber dado origen a un malentendido.
(...)
Su atto. y affmo. Thomas Mann
"Hermann Hesse y Thomas Mann" -Correspondencia- 1968

"Quiero exponer aquí las razones que tengo para ser indeterminista. No incluiré entre ellas la idea intuitiva del libre albedrío: como argumento racional en favor del indeterminismo es inútil."
"El universo abierto" -Karl R. Popper- 1952

"No hi ha sinó un problema filosòfic vertaderament seriós: el suïcidi. Jutjar que la vida val o no val la pena de ser viscuda és respondre a la qüestió fonamental de la filosofia. La resta, si el món té tres dimensions, si l'esperit té nou o dotze categories, ve després."
 "El mite de Sísif" -Albert Camus- 1942

1918
8 de març. Com que hi ha tanta grip, han hagut de clausurar la Universitat. D'ençà d'aquest fet, el meu germà i jo vivim a casa, a Palafrugell, amb la família. Som dos estudiants desvagats.
 "El quadern gris" -Josep Pla- 1966


 Però, podrien dir-me vostès, li varem demanar que ens parlés sobre les dones i la ficció, ¿què té això a veure amb una habitació pròpia? Intentaré explicar-els-hi.
"A Room of One's Own" -Virginia Woolf- 1928

 Después de ser dos veces rechazado por fuertes tempestades del suroeste, el buque de Su Majestad Beagle, brick de diez cañones, al mando del capitán Fitz-Roy, de la marina real, zarpó de Devonport el 27 de diciembre de 1831.
 "El viaje del Beagle" -Charles Darwin- 1845

 Woody Alien va néixer a Brooklyn, Nova York, a la primavera de 1952, quan Allan Stewart Konigsberg, el qual havia nascut al Bronx l'l de desembre de 1935, va escollir aquest nom com una tapadora apropiada.
 "Woody Allen, La Biografia" -Eric Lax-  1992

 Simbiosi, el sistema en què els membres d'espècies diferents viuen en contacte físic, ens sembla un concepte arcaic i un terme biològic especialitzat. Això és degut a la nostra manca de consciència de la seva omnipresència.
 "The Symbiotic Planet" -Linn Margulis- 1998

Hay un hecho que, para bien o para mal, es el más importante en la vida pública europea de la hora presente. Este hecho es el advenimiento de las masas al pleno poderío social.
 "La rebelión de las masas" -José Ortega y Gasset- 1937

 El sentit comú és la cosa del món més ben repartida, doncs tothom pensa estar-ne tan ben provis que fins i tot aquells que són més difícils de satisfer en qualsevol cosa, no solen desitjar-ne més del que ja tenen.
 "El discurs del mètode" -René Descartes- 1637

Casi al principi va ser la curiositat.
La curiositat, l'aclaparador desig de saber, no és una característica de la matèria inert.
 "Asimov's New Guide to Science" -Isaac Asimov- 1960

 Apariencia y realidad
¿Hay en el mundo algún conocimiento tan cierto que ningún hombre razonable pueda dudar de él? Este problema, que a primera vista podría no parecer difícil, es, en realidad, uno de los más difíciles que cabe plantear.
 "Los problemas de la filosofía" -Bertrand Russell- 1912

 La distinción entre objetos artificiales y objetos naturales nos parece inmediata y sin ambigüedad.
 "El Azar y la necesidad" -Jacques Monod- 1970

 L'home va néixer lliure, però per tot arreu es troba encadenat. Hi ha qui es creu l'amo dels altres, i no deixa de ser més esclau que ells.
 "El contracte social" -Jean Jacques Rousseau- 1762

 En el tiempo que se tarda en escribir y publicar un libro como éste, muchos de los conceptos que aparecen en él se habrán quedado anticuados.
 "Inmortales y perfectos" -Salvador Macip- 2008 (contribuït per SM)

16 comentaris:

  1. Molt bona idea això de fer la versió de no ficció. Tens raó que per disseny ja és una mica més difícil. En tot cas, n'has trobat de molt bones, com la de Wittgenstein (aquest sabia començar i acabar els llibres bé ;-)) i la de Camus.

    Si em premets la meva modesta contribució: "En el tiempo que se tarda en escribir y publicar un libro como éste, muchos de los conceptos que aparecen en él se habrán quedado anticuados" (Inmortales y perfectos).

    Ah, i a mi m'has enganxat amb la primera frase del post. Fent sortir el meu nom fa que m'interessi molt més pel que ve a continuació! ;-)

    ResponElimina
  2. Creo que lo esencial es encontrar una voz que "necesita decirnos algo", como dice el bolero, al tiempo que exhibe ante nosotros el increíble espectáculo de la reflexión en acción. A mí me tira más el mundo de la literatura, y en él sí que es determinante el arranque de la historia para sentirte partícipe de una aventura en la embarcarte de forma entusiasta. No se puede leer con tibieza. Aunque esto vale igualmente para el ensayo. En cualquier caso, no son pocas las ocasiones en que la perseverancia, tras un flojo arranque, permite un goce extraordinario al final. "El hombre sin atributos" me viene a la memoria. O el inicio costumbrista -casi 50 páginas de ambientación- de Fortunata y Jacinta, de Galdós.

    ResponElimina
  3. És curiós com moltes d'elles ja semblen fetes per anar de cap a un diccionari de cites.

    ResponElimina
  4. SM,
    Falla imperdonable, la meva :)
    He robat la idea del Disseccionari i l'he afegit sobre la marxa. Per cert, el que és insuperable és el inici del teu proper llibre de ficció; estic intrigat per veure com te'n surts.

    Juan,
    Sí, como ya hemos comentado, en los libros de ensayo (o no ficción en general, aunque es una denominación que me desagrada) es un poco más difícil encontrar arranques con garra, pero bueno, esa era la condición que me impuse.

    Allau,
    Aquesta te la dedico:

    "Jamás olvidaré el asombro un cuarto serio y tres cuartos gracioso con que, la mañana del 3 de enero de 1842, asomé la cabeza por la puerta de un «camarote» del Britannia..."

    ResponElimina
  5. Ha, ha, Brian, aquesta me la sé! Llàstima que no vagi de concurs.

    ResponElimina
  6. També crec que és certa la importància de les primeries línies per enganxar el lector i si es vàlid pels relats de ficció literària, ho ha de ser per qualsevol altra disciplina. Tinc noticia que també els editors tenen present aquestes coses quan avaluen la possibilitat de la seva publicació.
    Crec que has fet un excel•lent recull i fins i hi has posat al davant un del Desmond Morris que acompleix aquesta condició i anima a seguir-lo llegint ;-)

    ResponElimina
  7. Brian, quasi un orgasme he tingut amb aquest post! Quina bona idea has tingut, i quian tria més fantabulosa! I per acabar-ho de completar, els comentaris post-post no tenen desperdici.

    ResponElimina
  8. Allau,
    Com que no anava de concurs direm (per si algú no és habitual del teu bloc) que la cita és de Dickens, concretament de "Notas de América". Però amb això del concurs m'has donat una idea... :-)

    Alberich,
    No hi ha dubte de que, ficció o no ficció, una entrada engrescadora ajuda molt a agafar un llibre amb ganes. I no solament l'entrada; les matèries d'estudi més feixugues es fan molt més digeribles si l'autor sap explicar-les de forma didàctica i atractiva.

    Leb,
    Em fas enrogir, amb lectors com tu un dona per ben empleades les hores esmerçades en fer un apunt.

    ResponElimina
  9. Si, una bona tria. Ara bé, de vegades m'ha passat que un començament que no m'agradat, ha acabat portant-me a una bona història. Orwell, Pla, Darwin son els que més m'engresquen.

    ResponElimina
  10. Aristofeles,
    Certament, un bon començament pot derivar en un contingut mediocre. i viceversa. Només era una proposta lúdica, gairebé un joc; si a més a més a algú li ha fet venir salivera i l'ha engrescat a a llegir-ne algun, millor que millor.

    ResponElimina
  11. És tot un món això de les primeres frases del llibre. És cert que n'hi ha de molt bones i n'hi ha que no gens.

    Em sembla recordar que en Lluís per allà el novembre o desembre passats va fer la seva tria particular (de bones i de dolentes), però eren de ficció, és clar.

    M'agrada que hagis triat la no ficció. I també molt la tria que has fet ... Salut
    Això de triar la no ficció està molt bé!

    ResponElimina
  12. Excel.lent. La de Desmond Morris, m'agrada. Com per situar en el context adient a qualsevol homosapiens arrogant i cridaner. Cadascú hauria de fer la seva tria. Si em permeteu, heus ací la meva "A screaming comes across the sky.", del "Gravity's Rainbow" de Thomas Pynchon. I d'allà endavant, es desferma una tempesta literària.

    ResponElimina
  13. Eulàlia,
    Gràcies. Sí, com deia abans n'hi ha de bones i d'altres que no tant, però és sobre tot un divertiment.

    Aliensk,
    Sí, però recorda que en aquest cas la regle era: "no ficció". :-)

    ResponElimina
  14. La primera imatge, la primera impressió, és important en tots els àmbits. El mateix passa amb els llibres: el títol i els primeres línies han de ser prou suggeridores com per animar a continuar llegint.

    ResponElimina
  15. Albert,
    Sí, en aquesta època de presses la primera impressió és important; de vegades no és presenta una segona oportunitat.

    U.Q.F.,
    Si més no, de quan en quan és com un oasi de tranquil·litat: hom s'hi abandona a la lectura reposada i no s'ha de trencar el cap pensant en segones ni terceres lectures...

    ResponElimina