23 de setembre del 2010

Pedofilia: caça de bruixes?


 Signandsight es una web alemanya que fa un recull periòdic d'articles publicats a Europa -sobre tot del centre- i els tradueix a l'anglès. El seu lema es: Let's talk European. (Normalment veureu l'enllaç en el meu blogroll). Avui hi he vist un article sobre el tema dels sacerdots pederastes que m'ha semblat interessant. Tant és així que, amb l'ajuda del Google, m'he animat a traduir-el. No puc respondre de la qualitat de la traducció, de la traducció; a qui pugui llegir-el en anglès l'animo a que ho faci, i qui ho pugui fer en alemany, millor que millor. Però a falta d'una o altre, si més no, el sentit de l'article crec que s'entén.

El que li he trobat de interessant és que l'articulista, que és confessa víctima d'abusos de pederàstia quan tenia entre 12 i 14 anys, fuig de l'habitual to condemnatori sense pal·liatius dels pederastes, per adoptar una visió molt més comprensiva, gaire bé contemporitzadora (res a veure, però, amb la síndrome d'Estocolm). Com que l'article ja és prou extens, no en faig més introducció. Jutgeu vosaltres mateixos i, si fa al cas, ja hi diré la meva als comentaris.


 
"No deixem que això es converteixi en una caça de bruixes"

L'escriptor austríac Josef Haslinger, que va ser abusat sexualment per sacerdots pederastes en la seva joventut, defensa un enfocament més matisat i prudent d'aquest problema.

A Àustria, cada vegada que transcendeix que un altre sacerdot catòlic ha estat incapaç de contenir els seus impulsos sexuals, sona el meu telèfon. S'ha convertit gairebé en una tradició. És com si jo fos un expert en tot el relacionat amb la pedofília o pedosexualitat. De petit, en efecte, vaig tindre una sèrie d'experiències en aquest àmbit, i, de fet, vaig escriure sobre les mateixes.

Jo tenia dotze anys quan un sacerdot, llavors professor meu d'estudis religiosos, es va mostrar per primera vegada interessat en el meu petit penis. Una situació que resultarà desconeguda per la majoria dels nois de dotze anys, llevat que tinguin la classe de pares que no es molesten a mantenir la seva sexualitat en la intimitat. Va passar un cert temps abans que el meu professor d'estudis religiosos s'atrevís a intimar més. Després d'haver observat la meva falta de protesta, aviat va començar a buscar oportunitats per repetir el nostre petit joc, i portar les coses una mica més enllà. Vaig seguir-li el joc en diverses ocasions. Ni tan sols se'm va ocórrer de fer alguna cosa seriosa sobre l'assumpte. És per això que jo no estava en condicions de posar-hi fi.

Els incidents em varen trasbalsar, no sabia què pensar, i no en vaig dir res a ningú durant molt de temps. Altres nois, però, sí que van parlar. I així vaig perdre la meva primera parella eròtica sagrada, si ho puc anomenar així, mentre era al internat. Ell va ser enviat a un altre monestir que no tenia alumnes.

Vaig pensar que els meus companys de classe eren molt valents per parlar als seus pares sobre aquestes experiències. En certa manera, però, també ho vaig sentir com una traïció. Però a partir d'aquest moment, vaig saber que podia ser capaç d'utilitzar aquests incidents per fer xantatge a la gent que els havia iniciat, tenia una defensa a la meva mà. I també vaig veure com de fàcil podia ser. Només calia parlar i l'home havia begut oli. Quan ets un nen, i particularment un nen en un internat, desenvolupes un sentit de l'estratègia. Un aprèn a ser cruel. Vaig aprendre aquest tipus de coses, i les havia utilitzat amb força freqüència. Però mai en contra de sacerdots que jugaven jocs de sexe amb mi.

No es va produir gran escàndol. Un sacerdot va ser enviat a un altre monestir. Però la comunitat no va ser descoberta. Cap mitjà de comunicació se'n va fer ressò. I pel que fa a la meva sexualitat, de desenvolupament lent, altres aviat van ocupar la posició vacant. Jo era l'elecció perfecta per a ells. Mantenia la boca tancada.

Quinze anys més tard, en els primers anys vuitanta, vaig publicar un conte curt anomenat "Die plötzlichen Geschenke des Himmels" (regals inesperats del cel). En el conte el narrador en primera persona descriu com un alumne en una escola del monestir va ser violat pel seu mestre religiós, un tal Pare G. Les paraules que vaig fer servir van ser les següents: «Ell va posar el seu voluminós tros de carn sobre la meva llengua com una hòstia santa i, somrient-me, em va dir: au, vinga, tu saps que pots fer-ho. Un sabor vell, insípid, lleugerament desagradable. Després me'l va ficar a la boca, fent contraccions, i ja no me'n podia escapar. El meu cap estava sent pressionat pel clatell contra la mata de pèl, el meu mestre d'estudis religiosos, pressionant contra el meu paladar, intentava obrir-se pas cap el meu esòfag."

Quan vaig escriure aquestes paraules, jo ja estava familiaritzat amb les pel·lícules porno. Aquesta escena en particular no tenia la menor semblança amb els fets reals. En el relat, el narrador en primera persona es va escapar de la seva escola catòlica, sense ser capaç de fer comprendre a ningú el per què no volia tornar. Ficció moralment irreprotxable. Encaixaria perfectament en el debat d'avui. I és per això, precisament, per que és fals.

El Pare G. era un híbrid de tres persones amb les que vaig tenir contacte sexual entre els 12 i els 14anys. Després hi va haver un quart mentor que no encaixava a la foto per que m'havia mostrat com una dona i un nombre sorprenentment gran dels fills, no era suficient per fer oblidar a un home de família el seu interès pels petits jocs eròtics amb nois joves. A diferència del protagonista del meu conte, però, mai em vaig escapar de la meva escola del monestir, només somiava amb fer-ho. Però això no té res a veure amb els incidents sexuals.

El conte va ser una denúncia moral, no, una descàrrega. En aquells temps jo ja havia deixat l'església i volia prendre'm la meva venjança de la forma més dràstica possible. Mirant enrere, jo crec que va ser sobre tot la humiliació constant i el càstig corporal, el que va disparar els meus sentiments d'odi. En un temps en que la gent de murs en fora del monestir estava parlant sobre l'educació antiautoritària, nosaltres érem colpejats amb pals pels protagonistes de la religió de l'amor. En aquell àmbit de la violència monàstica, els pedòfils van ser un oasi de tendresa. El monestir va ser excessiu en ambdues direccions.

He d'admetre que hi havia un munt d'oportunitats a l'hora d'evitar aquestes trobades sexuals, i per acabar amb elles. Jo no les vaig aprofitar. Exactament jo no m'oferia, era massa tímid per fer-ho, però després dels inesperats avenços inicial aviat em vaig adonar qui, per mor de certes inclinacions, estava a l'aguait. I jo no vaig evitar els progressos, en certa manera em vaig sentir honorat.

Estava sent iniciat en el emocionant mon de la sexualitat. Un penis, que ejacula!. Quan arribes als dotze anys et mores de ganes per veure'n un. Potser sigui inusual que fossin els sacerdots catòlics els que em van obrir aquest món. Però no van ser els únics. Jo tenia tants contactes amb nois de la meva edat (i més grans) com els altres. Jo no era un nen pertorbat socialment a mercè dels sants impulsos sexuals pedòfils. Jo estava molest perquè en aquell moment era profundament religiós i volia ser jo mateix un sacerdot. El sofriment moral era molt pitjor que la confusió eròtica.

Ara, quan tot el món està de sobte en peu de guerra sobre aquests temes, com si fossin aliens a aquesta tradició, em sento obligat a parlar a la gent, no només sobre l'angoixa, sinó sobre tot l'espectre de sentiments. Els sentiments hi eren, i no han de ser només sacsejats en retrospectiva, en nom de la indignació moral, com si mai haguessin existit. Tindre un secret com aquest no era només una càrrega, també era alguna cosa especial.

Recentment, mentre mirava fotos antigues, vaig descobrir una carta del monestir, una carta d'amor tímid que m'havia estat enviada, a l'edat de dotze anys, per un sacerdot ordenat. I ell havia inclòs una foto de si mateix. Sembla sorprenent avui dia, però no ho era tant llavors. Li vaig explicar a la meva mare que un sacerdot ordenat intimava amb mi, i li vaig ensenyar la foto. Ella no va sospitar res de cap manera. I quan el sacerdot em va convidar de nou al monestir, durant les vacances, hi vaig anar.

Entenc que la societat no pot donar carta blanca als pedòfils. Però també sé que aquestes persones són amables, que tenen afecte, estima i que son molt menys egoistes del que imagina tot el món. I no necessiten ser-ho, perquè hi ha prou nens, amb prou curiositat per participar. Aquells adults sens dubte es van aprofitar de mi, però jo sentia que m'estaven prenent seriosament. No només parlàvem de sexualitat. Un dels tres homes escrivia  poesia. Encara recordo un dels seus poemes de memòria. Una vegada vam parlar sobre el tema d'un assaig que m'havien donat per escriure. I la propera vegada que ens vam trobar ell em va donar un tros de paper on hi havia escrit els seus pensaments sobre el tema. Eren els pensaments d'un adult. Els vaig fer servir en el meu assaig i, de sobte, es van convertir en els meus pensaments. Es va aguditzar el meu pensament. L'home després es va casar i va tenir fills. Del meu primer company, el que va ser enviat a un altre monestir, puc dir amb confiança que no hauria estat capaç de casar-se i tindre família.

Després de parlar sobre les meves experiències en el monestir per la televisió austríaca, arran dels debats recents sobre abús infantil, vaig rebre un email d'una dona que em deia que un parent seu, un mestre, acabava de cometre suïcidi. Havia sigut (amb raó) trobat culpable de tocaments indecents a un alumne.

No hem de permetre que això es converteixi en una caça de bruixes. Per descomptat, hem de protegir els nens. I les víctimes tenen dret a ser escoltades. Però, què hem de fer amb els culpables? No és sense raó que la llei té un estatut de limitacions. Això va néixer d'una sensibilitat per la justícia. No podem simplement abrandar-nos sobre els autors de crims que estan sota l'estatut de limitacions. Tothom hauria de tenir l'oportunitat d'aprendre a mantenir el seu comportament dins dels límits legals. I si ells han après això, vol dir que han fet un esforç considerablement més gran que molts que estan fingint indignació moral, tot i no saber res dels perills d'aquestes inclinacions.

L'objectiu principal de l'enfocament actual sobre la pedofília i pedosexualitat ha de ser el de descobrir els casos que estan passant ara i evitar els del futur. És important per a les víctimes treballar des del passat. Tenen un dret il·limitat a que es faci. Però i la societat? No oblidem que això afecte l'àmbit més privat de la gent. Això va tant per les víctimes com pels autors. Les persones, siguin com siguin, estan protegits per la Constitució. No vull veure a aquestes persones posades a la picota.

La millor manera de protegir els nens és ajudar els pedòfils a fer front a les seves inclinacions socialment inacceptables d'una manera que no violin la llei. Però la actual campanya de criminalització va en una direcció molt diferent i no és útil de cap manera. Ha de ser possible oferir a una persona, que òbviament no es pot gestionar per si sola, alguna manera d'ajut per mantenir sota control el seu comportament -sense negar-li immediatament els seus drets humans.

Els polítics, pressionats obsessivament pels mitjans de comunicació, estan fent suggeriments de com reforçar la legislació i llevar el termini legal de prescripció. Si equiparem els pedòfils amb els  abusadors de menors i els delinqüents sexuals inflarem l'espectacle mediàtic, però haurem perdut un punt de referència per a l'acció sensata. Als meus ulls, que no tenen formació en aquesta matèria, aquests vénen en diferents apartats legals.

*)
Josef Haslinger va neixer el 1955 a Zwettl, Baixa Àustria i és un dels escriptors més prominents d'Àustria. La seva novel·la "Opernball" va ser un best-seller el 1995. El seu llibre més recent, "Phi Phi Island" (2007), descriu la seva experiència en el tsunami del 26 de desembre el 2004. Josef Haslinger ensenya estètica literària a l'Institut Literari a Leipzig.

------------------------------------------------------------------------------------

Ara és el vostre torn. Animeu-vos a fer comentaris sense por; no cal ser políticament correcte. Ben entès, però, que tampoc hi ha cap obligació de no ser-ho.

23 comentaris:

  1. M'ha sorprés l'article, molt interesant. Bé, està clar que aqui hi han molts temes de debat, per exemple les relacions d'un adult amb un menor. En la grècia i Roma antigues, no eren mal vistes. Es veritat que un pedòfil no es un assassí. Normalment tampoc es un violador (es dir que t'obliga amb violència). Tot i amb això, jo soc pare i no acceptaria una situació semblant.

    ResponElimina
  2. Hace algún tiempo se estrenó una obra de teatro, protagonizada por Josep Maria Pou, titulada "La Cabra".
    La Cabra exponía de forma emotiva y tramposamente racional el amor supuestamente "sano y limpio", natural en definitiva, que un señor sentía por una cabra.

    En nuestra relativista sociedad, erróneamente condescendiente-talantera-progretera, no faltaron quienes, seducidos por la poesía y el canto al amor libre sin barreras de dicha obra, no dudaron en defender la zoofilia como algo natural exento de connotaciones pecaminosas o inmorales.
    De hecho, leí el artículo de cierta filósofa (quizás fuese una psicóloga) donde se disculpaban las inclinaciones zoofílicas, pero no por entender que los amantes del bestialismo fuesen enfermos o personas desesperadas necesitadas de "afecto", sino por considerar que cualquier manifestación de "amor" era algo natural y hermoso, ya fuere con una cabra, una oveja y llegado el caso, por qué no, con un niño.

    Viene a colación mi larga parrafada para criticar la actitud comprensiva-talantera que muestra este escritor austriaco hacia sus AGRESORES sexuales.
    Debe existir un límite MORAL y NATURAL que impida o reprima nuestros instintos más primarios, ya sean sexuales o violentos, porque de lo contrario, y talantera-condescendencia mediante, cualquier atentado contra la libertad y dignidad de las personas acabaría siendo permisible, aceptado y disculpado.

    ResponElimina
  3. Llegint l'article d'en Haslinger dues coses m'han voltat pel cap: 1.- el Musil de "Las tribulaciones del estudiante Törless" i 2.- l'escena final de "L'Âge d'Or" de Buñuel. Potser el que caldria preguntar-se és com hauria rebut "aquestes mostres de tendresa" en un entorn menys asfixiant i per tant de major equilibri emocional i sentimental. On hi és instal·lada la violència (física -reconeix els maltractes i els càstigs- o psíquica) -i la por que genera- com a forma de comunicació i entesa, mai podrem valorar els fets amb encert. Fixeu-se amb el primer que li ve al cap: "Però a partir d'aquest moment, vaig saber que podia ser capaç d'utilitzar aquests incidents per fer xantatge a la gent que els havia iniciat, tenia una defensa a la meva mà. I també vaig veure com de fàcil podia ser. Només calia parlar i l'home havia begut oli. Quan ets un nen, i particularment un nen en un internat, desenvolupes un sentit de l'estratègia. Un aprèn a ser cruel." Caram, quina escola de vida. No serà el problema el mateix internat, la institució tal i com s'ha concebut, si més no, de sempre?

    ResponElimina
  4. Com experiència personal, està bé, per dir-ho així, però no és la reacció més habitual de qui ha patit abusos sexuals. Interessant el documental abusos sexuals i Vaticà; i, per constrastar amb aquest article un coumentla que van fer a Documentos tv: "Infancia robada" (o La infancia robada". M'agrada, no obstant, posar una mica de terra pel mig, com fa l'article.

    ResponElimina
  5. L’autor li treu importància i al mateix temps parla de xantatge, per la qual cosa era conscient que la cosa no rutllava pel camí normal.
    Podem entendre la diversitat de causes i efectes que en aquests casos concorren: Homes ( i dones) amb ment tendent al transcendentalisme i al idealisme, subjectes a una dialèctica entre el celibat i la testosterona, que des de molt joves han viscut entre homes i han sublimat afectes i amistats. El retrat del perfil psicològic és diàfan, però la comprensió no és suficient.: La societat s’ha dotat d’unes lleis i concretament el codi penal que pretén salvaguardar els valors que aquesta reclama, i avui encara es considera que els actes sexuals d’adults amb menors són abusos o violacions, segons la seva etiologia, per la qual cosa no hi ha excusa.
    La única manera de prevenir aquestes coses és revisar tot el sistema que té muntada la ECAR, des dels seminaris, passant per les comunitats i els internats misògins i això és tant seriós com per haver de desmuntar gairebé tot el “xiringuito” o adaptar-lo a la realitat sexual del segle XXI , si no volen haver d’esperar a rectificar d’aquí a cinc-cents anys, com en el cas d’en Galileu.
    La comprensió, tota, però per culpa del sistema que gasten, per la qual cosa potser que s’espavilin, doncs els està produint més desgast aquest trema que el laïcisme racionalista.

    ResponElimina
  6. Potser sóc molt obtús però no acabo d'entre les suposades matisacions de l'autor de l'article. Va ser víctima d'abusos sexuals i els qui ho van fer no tenen perdó. Que tot això es doni en quantitats desproporcionament altes dins la religió catòlica té una explicació: el celibat. No hi ha casos dins del judaisme i molt pocs dins del protestantisme (dins l'islam, no ho sé). El celibat, a més, no apareix com a requisit en cap fragment de la Bíblia.
    Ara, et felicito per proposar aquest tema. És incòmode però interessant.

    ResponElimina
  7. Com diu el David, és un tema incòmode.És incòmode perquè arrossega una carga considerable de apriorismes i ens fa tanta por quedar-nos curts, i ser tatxats de tebis o equidistants, com passar-nos i ser tatxats de justiciers. I és incòmode sobre tot perquè a l'Església Catòlica -cal admetre-ho- se li tenen -li tenim- ganes. Durant segles n'han fet moltes i de molt grosses, i quan se'ls atrapa amb les mans a la massa és molt difícil mantenir la equanimitat i la mesura i no caure en lo que l'articulista anomena cacera de bruixes. A més a més, el tema de la pedofília en particular és molt sensible; com diu l'Aristofeles quasi tots tenim o hem tingut fills en edat escolar, i només de pensar que poden ser, o haver estat, objecte de abusos sexuals ens posa la carn de gallina i ens provoca una descàrrega d'adrenalina.

    Anant a la circumstancia concreta que relata l'articulista he anotat alguns punts que m'han semblat rellevants:

    L'experiència a l'internat:
    -El noi es receptiu a la relació amb adults. Podria tallar-la però li resulta més gratificant no fer-ho
    -La vida monàstica comporta una violència notable, però en contrast els pedòfils son un oasi de tendresa.

    La visió que li ha quedat dels sacerdots pedòfils:
    -Cal ajudar els pedòfils a fer front a les seves inclinacions "socialment inacceptables".
    -Sembla suggerir que si han aprés "a mantenir el seu comportament dins dels límits legals" ja estan redimits.
    -Les víctimes tenen dret a la justícia sense restriccions, però els culpables tenen dret a gaudir dels límits d'aplicació de les lleis i a l'empara dels drets constitucionals.

    Si bé l'experiència a l'internat podríem pensar que "és el seu problema", i que no li dona un plus de raó a l'hora de opinar sobre el tema, jo crec que te un valor testimonial important perquè aporta una perspectiva que la majoria de nosaltres (afortunadament) no hem tingut. Fetes aquestes primeres reflexions generals intentaré fer-ne de més específiques a la llum dels comentaris, que agraeixo particularment.

    ResponElimina
  8. Apañó,
    Oí comentarios muy elogiosos de la obra que comentas y de la puesta en escena que llevó a los escenarios españoles Josep Maria Pou. Finalmente no llegué a verla.

    Yo tengo una visión de la naturaleza humana bastante darwiniana y naturalista, en el sentido de que pienso que somos, como el resto de las especies, el resultado de una evolución que poco o nada tiene que ver con la bondad o la maldad.

    Pero creo que, si bien seguramente no estaríamos de acuerdo en las fuentes que dan legitimidad a los códigos éticos y morales, si nos pondríamos rápidamente de acuerdo en que estos, una vez consensuados, y fueren cuales fueran, deben ser acatados por todos los individuos. Y en que la ley debe caer sobre aquellos que la incumplan aun cuando no sepan el porqué ni tengan conciencia de estar incumpliéndola.

    ResponElimina
  9. Vicicle,
    Molt ben portat el paral·lelisme amb la novel·la de Musil (curiosament tots dos son austríacs). Em sembla que poses el dit a la llaga quan dius: "Caram, quina escola de vida. No serà el problema el mateix internat, la institució tal i com s'ha concebut, si més no, de sempre?".

    Efectivament, jo crec que hi ha estructures, perverses en sí mateixes, que reprodueixen les seves perversions de forma gaire bé inevitable. (Estava pensant ara, sense que tingui res en absolut a veure, en els partits polítics). En el cas que ens ocupa sembla que es donin totes les condicions, com si fos el brou de cultiu ideal, per que passin aqueixes coses.

    ResponElimina
  10. Evo,
    No conec els documents que cites. Posar una certa distancia sempre és recomanable, per no dir necessari, tot i que de vegades és molt difícil.

    ResponElimina
  11. Alberich,
    L'anàlisi que fas és encertat i complert, i podria ser una síntesi del que hem dit fins ara: d'una banda hi ha unes circumstancies objectives -uns ingredients i un brou de cultiu- que fan una mescla tant explosiva que gaire be ha d'explotar per força, d'un altre, siguin quines siguin les circumstancies psicològiques, personals i ambientals, la societat no pot renunciar a aplicar les lleis inclús, com li deia a l'Apañó, en el cas en que l'individu no sigui "subjectivament culpable". Això ens portaria a discutir sobre els perquès del crim i el castic, però se'ns escaparia del tema (potser un altre dia).

    Sigui com sigui, és evident que l'Església Catòlica no pot seguir gaudint d'un estatus de excepció. El problema és que no hem encarat aquest problema i ja se'ns en presenta un altre de tant o més gros: el dels musulmans.

    ResponElimina
  12. David,
    Si en Vicicle posava el dit en una nafra al apuntar la institució de l'internat, penso que tu li poses a l'altre al apuntar al celibat. Efectivament, a la vista dels fets la cosa no sembla que admeti volta de full.

    ResponElimina
  13. Brian, duc tot el dia intentant fer algun comentari, però quan més hi penso, més m'embolico. Són les mancances dels blocs, que es fa difícil enquibir quüestions tan complexes en un espai tan petit.

    Encara així, felicitacions per l'inusual punt de vista i pel debat que has generat.

    ResponElimina
  14. Gràcies pel comentari, Allau. Quan un s'arrisca a tocar temes difícils és quan més s'agraeixen els comentaris.

    ResponElimina
  15. En "Raval. Del amor a los niños." Arcadi Espada ya indagó en este tema desde una vertiente periodística del asunto, es decir, de cómo se plantean en el mundo periodístico los casos de pedofilia y la facilidad con que se crucifica a las personas siquiera sea con la sombra de la sospecha. Se trata, en efecto, de un mundo resbaladizo en el que entran pasiones, afectos, intensos sentimientos, pero también delitos, no lo olvidemos. El autor del artículo tiende a lo que parece un consenso social: el pederasta es un enfermo que necesita ayuda, en vez de castigo, o castigo en el sentido medieval de la palabra: enseñanza. En cualquier caso, lo que propone el autor es privar al pederasta de su libertad individual, someterlo al Estado y que éste lo "reforme" para insertarlo en la sociedad. No estoy en contra de esa posibilidad, pero quiero alertar sobre el riesgo de que el Estado acabe usurpando un papel paternal que, llevado al extremo, y en nombre del bien común, muy difícilmente definible desde la comunidad, lapide nuestra libertad. Más allá de la situación estrictamente personal del autor, lo cierto es que nuestra comunidad se rige por leyes que marcan claramente la frontera del delito: la minoría de edad. ¿Alguien se acuerda de los problemas que tuvo el cantante de rock Jerry Lee Lewis cuando se caó con la hija de su primo, que sólo tenia 13 años, en un claro acto, por cierto, de bigamia, pues aún no se había divorciado de su primera mujer, con la que se casó a los 16, él, ella tenía 18? Hay una película excelente al respecto: Balls of fire.
    Recordemos, por otro lado, que esos impulsos pederastas, si no es excesivo llamarlos así, están en el origen de una de las grandes obras literarias de todos los tiempos: "Alicia en el País de las Maravillas".

    ResponElimina
  16. A mi m'ha sorprès la perspectiva de l'autor, i m'ha semblat del tot versemblant. M'ha fet venir a la ment una frase que no sé de qui és ni si és tal com la dic, que diu: "Combat el crim; comprèn el criminal".
    De totes formes, l'abús a menors, sexual, laboral, psicològic, causa una repulsió natural.
    Estic d'acord amb el comentarista, que el celibat és una olla a pressió que segur que ha de desequilibrar el qui la pateix, però el cas és que per ser pederasta no cal ser clergue catòlic. Complex, tot plegat.
    Salutacions, Brian.

    ResponElimina
  17. M'ha impressionat l'article d'en Haslinger. M'agrada que li tregui ferro al tema, en el sentit contrari en que avui se sol fer amb els delictes tipificats com sexuals.
    Recordo les declaracions de José Bono proposant fer pública la llista de pederastes, per tal que quedessin marcats de per vida, sense importar la magnitud del seu delicte ni si ja havien complert condemna: es veu que un pederasta ha de ser assenyalat públicament -ja es presuposa la seua delinqüència implícita- per tal que no pugui trobar treball i que no pugui descansar mai fins al suicidi.
    Penso que en sexualitat, com en qualsevol tipus de relació entre persones, tot s'hi val si es desitja mútuament, i no hi ha d'haver cap regulació legal sinó una voluntat comuna de fruir al màxim; però el problema de la pederàstia és que una de les parts no té la maduresa suficient ni la capacitat de decisió dels adults.
    Per això entenc molt bé el que diu l'Aristòfeles: en la pederàstia, a diferència de la majoria de relacions sexuals, un dels membres no té veu ni vot, o bé no té prou veu ni prou vot, de manera que crec que resulta indispensable una protecció absoluta del menor davant d'aquests casos. Tinc clar que si no hi ha acord mutu, hi ha "delicte" moral, tan si està tipificat com si no.

    ResponElimina
  18. Juan,
    Aunque es cierto que el autor parece ambiguo en algún momento (y no puedo descartar que en parte no sea debido a la traducción) no se puede decir que rechace la aplicación de la ley; sólo pide prudencia y comprensión. Respecto de Charles L. Dodgson, no hay constancia de que su amor hacia las niñas en general, y hacia Alice Liddell en particular, se tradujera en actos o proposiciones deshonestas.

    ResponElimina
  19. U.Q.F.,
    Abordar un debat social sobre els "factors de risc" que concorren en institucions que assumeixen la responsabilitat de educar els nens i adolescents -i com s'ha dit, el celibat n'és un de primer ordre- potser una manera de combatre el crim limitant-ne les ocasions.

    ResponElimina
  20. Leb,
    Efectivament, actituds com les de Bono son les que justifiquen que es faci una crida a evitar la cacera de bruixes. Al marge del concepte que cadascú de nosaltres tinguem sobre el delicte, el pecat, el castic o la justícia, l'única eina consensuada, i per tant admissible, en un estat de dret és la llei.

    ResponElimina
  21. no se per on començar de tant que voldria dir, és complex, molt clompex i aixó si que és una malaltia, però és que l'esser humà és un animal ta estrany capaç de fer tantes coses a una banda o l'altre del considerat correcte. S'hauria un de posar dins el cervell d'una persona d'aquestes pr intentar comprendre, perquè per sobre y malgrat tot, sempre s'ha d'intentar comprendre l'altre i els seus motius.

    Un bon comentari. Salut

    ResponElimina
  22. Francesc,
    Si, tot el que fa referència a la ment humana és complex, perquè tractar de entendre la ment des de la pròpia ment ho ha de ser per força. En aquest cas la primera dificultat rau en definir què és i què no és malaltia mental. Jo crec que fora més ajustat, com fa l'autor de l'article, parlar de "inclinacions socialment inacceptables". I estic d'acord que sempre s'ha de intentar comprendre l'altre.

    ResponElimina